Hoe stel ik een oppascontract op?

Als ouder die op zoek is naar een oppas voor een kind, sta je voor een zeer belangrijke keuze. Je moet een oppas vinden die zowel aan jouw als de eisen van jouw kind voldoet. Het zoeken naar de perfecte oppas kan veel tijd in beslag nemen. De keuze in grote steden als bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag is namelijk gigantisch en de verschillen tussen kandidaten zijn minimaal.

Tips & tricks voor het vinden van de perfecte oppas vind je hier.

Als je eenmaal de perfecte oppas hebt gevonden raden wij het je aan om een oppascontract op te stellen. Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een oppascontract op te stellen, maar het bespaard je in de toekomst mogelijk veel stress. Een meningsverschil komt nou eenmaal wel eens voor, het achter de hand hebben van een oppascontract met daarin duidelijk afspraken is dan ook prettig om op terug te vallen.

Dit blogbericht gaat dieper in op de vraag: Wat moet ik allemaal opnemen in mijn oppascontract?

Het uurtarief van de oppas

Als eerste is het belangrijk om het uurtarief in jouw oppascontract op te nemen, verwarring over geldbedragen kan tot frustraties en stress leiden. Zorg er dan ook voor dat je alle afgesproken regels met betrekking tot het uurtarief hierin opneemt. Het is in ieder geval handig om de volgende punten omtrent het uurtarief op te nemen in het contract:

  • Betaal je de oppas per uur, per dag of misschien zelfs per dagdeel;
  • Reiskosten, indien je als werkgever besluit jouw oppas hiervoor te vergoeden;
  • Verschillende tarieven (mochten deze afgesproken zijn). Als jouw oppas een lager uurtarief ontvangt wanneer de kinderen bijvoorbeeld op bed liggen is het handig om dit te noteren in het oppascontract.
  • En als laatst, de vergoeding voor eventuele huishoudelijke klusjes of extra taken. Denk hierbij aan een extra vergoeding voor het stofzuigen van de woonkamer of het brengen van de kinderen naar hun sportaccommodatie.

Ben je tijdens deze opsomming erachter gekomen dat jouw uurtarief of de afspraken die je hebt gemaakt met jouw oppas over vergoedingen onvolledig is/zijn, dan verwijzen wij je graag naar ons artikel over het berekenen van het uurtarief en de vergoedingen (Klik hier).

Huishoudelijke klusjes

In Nederland zijn de meeste oppassers bereid om extra klusjes op zich te nemen gedurende de periode dat ze op de kinderen passen. Dit zijn vaak klusjes als stofzuigen, de vaatwasser uitruimen, de was opvouwen of de keuken schoonmaken.

Onder extra klusjes kunnen ook taken vallen als het klaarmaken van middag- en avondmaaltijden, de kinderen naar bed brengen of het ophalen van de kinderen bij een sportaccommodatie. Deze klusjes veranderen van tijd tot tijd en het is dus ook niet verstandig om ze mee te berekenen in het uurtarief.

Wij raden het je aan om een lijstje op te stellen met de verschillende huishoudelijke klusjes en extra taken die jouw oppas kan en wil uitvoeren gedurende de oppasperiode. Bepaal de vergoeding per klusje of taak op basis van de moeite of tijd die het de oppas kost.

Huisregels

Heb je als ouder huisregels die je jouw oppas graag ziet handhaven, neem deze dan ook op in het oppascontract. Dit kunnen regels zijn als niet roken in huis, een maximale tijd dat de kinderen op hun tablet mogen of hoe een oppas moet optreden bij ongepast taalgebruik. Ten slotte is het belangrijk om informatie over eventuele allergieën of medicijnen die ingenomen dienen te worden op te nemen in het contract.

Zorg ervoor dat zowel jij als jouw oppas een kopie van het oppascontract heeft, het is namelijk voor jouw oppas handig om bijvoorbeeld de huisregels opnieuw te bekijken mocht hij/zij iets vergeten zijn.