Hoe voer je een kennismakingsgesprek met jouw potentiële oppas?

Als ouders willen we er zeker van zijn dat de oppas die we inhuren betrouwbaar, deugdelijk en zorgzaam is. Als u een oppas hebt gevonden via een vriend of familielid, hoeft u misschien niet zo uitgebreid te interviewen als dat het een vreemdeling is. Maar of u nu iemand inhuurt die u kent op aanbeveling of een vreemde, we raden het u aan om eerst uw oppas te leren kennen voordat u hem of haar vraagt om op uw kinderen te passen. Een gesprek is een perfecte gelegenheid om uw oppas persoonlijke en professioneel te leren kennen.

Maar wat voor soort vragen moet u stellen?

Basisvragen

1) Vertel ons wat meer over jezelf…

Als eerste wilt u natuurlijk weten wie u bij u thuis verwelkomt, dus vraag uw babysitter of hij/zij wat over zichzelf wilt vertellen.

Wat zijn haar/zijn hobby’s en interesses? Welke andere banen hebben ze gehad? Hebben ze zelf kinderen? Door uw oppas persoonlijke te leren kennen, zult u zich automatisch meer op uw gemak voelen om hem/haar voor uw kinderen te laten zorgen. Het zal de oppas ook in staat stellen om zich op zijn gemak te voelen en een positieve relatie op te bouwen vanaf het begin.

2) Welke ervaring heb je?

Ten tweede wilt u natuurlijk weten of uw toekomstige oppas ervaring heeft in het passen op kinderen, formeel of informeel. Heeft hij/zij eerder gewerkt al oppas, gastouder, nanny of au pair. Dit is uw kans om wat meer informatie te krijgen over vorige functies, bijvoorbeeld waar ze waren gevestigd en welke taken ze destijds uitvoerden.

Zo kunt u ook beoordelen of hij/zij de door u gewenste ervaring heeft. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw oppas ook kookt voor uw kinderen, is het een goed idee om te vragen of ze deze taken in de vorige functie ook hebben uitgevoerd.

U kunt er ook achter komen of de persoon die u interviewt ervaring heeft gehad met een kind of kinderen van dezelfde leeftijd als uw kinderen.

3) Wat is jouw motivatie om een oppas te zijn?

Uw kind is het middelpunt van uw wereld en als er een oppas bij hen is, wilt u er natuurlijk voor zorgen dat uw kind prioriteit nummer één is. Als u met een potentiële oppas spreekt, is het raadzaam om hen te vragen waarom ze de baan willen en wat ze leuk vinden aan het zorgen voor kinderen.

4) Wat is het belangrijkste bij het zorgen voor een kind?

Alle gezinnen zijn anders. Er zijn echter bepaalde factoren bij de zorg voor een kind die van fundamenteel belang zijn. De oppas die u kiest moet iemand zijn die begrijpt dat de veiligheid van uw kind voorop staat. We raden het u aan om uw potentiële oppas te vragen wat zij beschouwen als het belangrijkste om te overwegen bij het zorgen voor een kind.

Wilt u iemand waarmee uw kind zich kan binden en vertrouwen mee op kan bouwen? Wilt u iemand met wie uw kinderen kunnen spelen? Wilt u iemand die huiswerk, maaltijden en bedtijden regelt? Door erachter te komen wat uw potentiële oppas belangrijke factoren vind, peilt u snel of deze overeenkomen met uw principes en prioriteiten.

Andere vragen kunnen zijn:

5) Welke activiteiten doe je graag met kinderen?

6) Wat is jouw benadering en discipline?

7) Wat vind je het meest uitdagend op het gebied van oppassen?

Referenties

Een andere cruciale tip voor een kennismakingsgesprek is om naar referenties te vragen. Ervaren oppassers hebben vaak al bij meerdere gezinnen opgepast en beschikken over telefoonnummers en e-mails waarmee u contact op kunt nemen. De mening van deze gezinnen kan cruciaal zijn in het beeld wat u van een oppas krijgt.

Vragen over taken en verwachtingen

Tijdens het gesprek maakt u uw verwachtingen duidelijk aan uw potentiële oppas. Als u wilt dat uw oppas kookt voor uw kinderen, de kinderen wast, de hond uitlaat, huishoudelijke taken verricht of uw kinderen naar bed brengt, is het handig om hier vragen over te stellen en te peilen hoe comfortabel uw oppas zich hierbij voelt. Dit kunnen vragen zijn als:

1) Voel je je op je gemak bij grote honden?

2) Af en toe heeft mijn kind een inhalator nodig, voelt u zich daar prettig bij?

3) Kunt u helpen met huiswerk?

4) Bent u in staat om avondmaaltijden voor mijn kinderen te koken?

5) Bent u er comfortabel bij om luiers te verschonen?

Vragen over uurtarieven

Veel babysitters hanteren een vast tarief per uur. Het is aan u om met uw oppas een passend tarief af te spreken. Klik hier om meer informatie te vinden over het opstellen van een uurtarief voor uw oppas. Zorg ervoor dat u gezamenlijk een duidelijk uurtarief overeenkomt om ervoor te zorgen dat er later geen geschillen ontstaan. Klik hier om meer informatie te vinden over het opstellen van een oppascontract. Vragen die u kunt stellen zijn:

1) Wat is jouw uurtarief?

2) Reken je een hoger uurtarief na middernacht?

3) Hoe ga je naar ons huis reizen? Zullen we onderhandelen over de reiskosten?

Tekenen dat je oppas misschien niet geschikt voor je is

Niet alle kennismakingsgesprekken verlopen altijd volgens plan en er zijn een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat u de juiste oppas heeft gekozen. Houd er rekening mee hoe stipt uw oppas was voor het kennismakingsgesprek, tenzij hij/zij een geldig excuus heeft, op tijd verschijnen getuigd van zowel professionaliteit als serieusheid. Vergeten op te komen dagen of te laat komen is niet de beste start. Houd het enthousiasme van uw potentiële oppas in de gaten bij het beantwoorden van vragen. Zijn ze betrokken bij wat u vraagt? Willen ze de baan echt? Lijken ze bereid om de voorgestelde taken uit te voeren? Voortdurend negatief spreken over banen uit het verleden kan problemen met de manier waarop ze werken aan het licht brengen.

Wees niet bang om uw potentiële oppas kennis te laten maken met uw kinderen.

We hopen dat deze gids met vragen en tips voor een kennismakingsgesprek nuttig is geweest en we wensen u veel succes in uw zoektocht. Om professionele oppassers bij u in de buurt te vinden waar u kennis mee kunt maken, gaat u naar de Yoopies-website.

Vind een betrouwbare oppas!