Online bijles geven: Alles wat je moet weten!

Er zijn banen die nooit uit de mode raken en er zal altijd vraag naar blijven. Lesgeven is hier een uitstekend voorbeeld van. Met een grote flexibiliteit, een fatsoenlijk uurtarief en een professionele ervaring, is het gemakkelijk in te zien waarom veel mensen bijlesdocent willen worden. Of je het nu fulltime, parttime of als weekendbaantje doet, online bijles geven biedt de mogelijkheid om je eigen baas te worden.

In tijden van opkomende technische ontwikkelingen is digitaal lesgeven normaal geworden. Online bijles geven bespaart je reistijd en daarmee ook reiskosten. Lijkt het jou leuk om online bijles te geven, dan vind je hier alles wat je moet weten over online bijles…

Waar kan ik online bijles in geven?

Het antwoord op deze vraag is: Overal! Het internet heeft een wereld aan mogelijkheden geopend, dus of je nu wiskundeleraar bent, IT hebt gestudeerd of vloeiend een tweede taal spreekt, er is overal vraag naar!

Het aantal bijlesinstituten steeg de afgelopen vijf jaar met 61 procent, dit demonstreert de stijgende vraag naar privébegeleiding in alle vormen.

De totale omzet van bijlesbedrijven steeg tussen 2015 en 2017 van 48,5 miljoen naar 69,2 miljoen.

Beginnen met online bijles geven

Als je besluit om deel te nemen aan de wereld van online bijles, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerst, en misschien wel het meest voor de hand liggend, is beslissen waarin je les wilt geven. Omdat je les gaat geven aan iemand, wil je er zeker van zijn dat jouw capaciteiten en kennis goed genoeg zijn.

Sommige studenten willen misschien je cv zien, anderen willen kwalificaties of verwachten één of andere referentie. Houd er rekening mee dat het niveau van jouw kwalificaties en ervaring jouw verdienpotentieel weerspiegelt. Als je kwalificaties of eerdere ervaring hebt in online bijles geven, kan dit je tarief helpen verhogen.

Niet alle banen in het bijles geven vereisen kwalificaties. Als je bijvoorbeeld fulltime grafisch ontwerper bent, ben je misschien goed uitgerust om beginnende amateurs te helpen of als je het geluk hebt tweetalig te zijn, ben je al goed uitgerust om studenten een taal te onderwijzen.

Plan je uren

Online bijles geven is een geweldige manier om je inkomen aan te vullen tijdens vrije uren. Een typische les kan echter een uur duren, dus je moet nadenken over hoeveel vrije tijd je elke week besteden kunt.

Het beroep leent zich vaak voor deeltijdwerk. Hoewel het misschien een slimme manier is om vanuit huis geld te verdienen, heb je wel een laptop (met ingebouwde microfoon en camera) en goede wifi-toegang nodig. Het hebben van een speciaal e-mailadres is een goede professionele touch om potentiële klanten vertrouwen te geven.

De gemiddelde online bijlesgever verdient tussen de €15 en €25. Als online bijlesgever verdien je minder dan een fysiek bijlesgever, dit komt voornamelijk door de reistijd en reiskosten die fysieke bijlesgevers hebben.

Je naam naar buiten brengen

Je moet een vertrouwd en gerenommeerd online platform vinden waar je reclame kunt maken voor je diensten. Yoopies rekent bijvoorbeeld geen commissie en geeft je toegang tot een enorme groep aan potentiële leerlingen – waardoor het één van de beste manieren is om snel geld te verdienen. Het enige dat je hoeft te verstrekken is een professionele foto, jouw ervaring en referenties, samen met kwalificaties of certificaten.

Denk na over de hoogtepunten en kwalificaties van jouw carrière en neem deze op in een samenvatting over jezelf. Door passie en interesse te tonen om bijlesleraar te zijn, kun je je onderscheiden van de vele anderen die op zoek zijn naar online bijlesopdrachten.

Professioneel worden

Over het algemeen is online bijles meestal één-op-één. Als zodanig is het opbouwen van een verstandhouding met jouw student(en) en het winnen van vertrouwen van cruciaal belang voor deze rol. Er zijn veel vormen die online bijles kunnen aannemen. Waaronder:

  1. Het maken van vooraf opgenomen video’s is een geweldige methode om een studiegebied diepgaand uit te leggen.
  2. Het gebruik van Skype of Google Meet om je lessen te hosten is een geweldige optie om een lesomgeving te creëren vanuit het comfort van je eigen huis.
  3. Het gebruik van virtuele whiteboards is handig om je vakgebied visueel in kaart te brengen. Lessen in wiskundige vergelijkingen, scheikundige formules en taalgrammatica kunnen worden verbeterd door het gebruik van een virtueel whiteboard.
  4. Correspondentie via WhatsApp of e-mail met je studenten is een efficiënte manier om snel nuttige bronnen te verzenden en kleinere problemen op te lossen die je studenten kunnen hebben.

Hoe gebruik je Google Meet:

Van het opzetten van online lessen en het roosteren van je eigen Google-kalender, tot het uitnodigen van studenten in meetings. Het gebruik van Google Meet is één van de gemakkelijkste manieren om online bijles te geven.

Stap 1: Maak een Google-account aan

Om Google Meet te gebruiken voor je online lessen, heb je een Google-account nodig.

Stap 2: Creëer jouw vergadering

Zodra je account is ingesteld, ga je naar de Meet-pagina van Google en log je in. Klik op ‘Nieuwe vergadering’ en creëer een vergadering voor later of start er direct eentje.

Stap 3: Kopieer de link

Kopieer de link van de meeting en stuur deze naar jouw studenten.

Stap 4: Studenten deel laten nemen aan de meeting

Zorg dat je studenten zichzelf navigeren naar: https://meet.google.com/ . Hier kunnen ze de code invoeren van jouw vergadering indien je ervoor gekozen hebt een code te sturen. Als je de link hebt doorgestuurd kunnen ze deze simpelweg kopiëren en plakken in hun browser.

Stap 5: Start de les

Zodra je studenten in de vergadering zitten en het gebruik door Google van hun camera en microfoon geaccepteerd hebben, kan jouw les beginnen!

Reguliere bijles

Voor degenen onder ons die regelmatig lessen willen organiseren, is Google Calendar een handige tool waarmee je je Google Meetings kunt plannen. Door je les en de e-mailgegevens van je leerling(en) toe te voegen aan je agenda, verschijnt je vergadering in zowel jouw agenda als die van je leerling(en).

  1. Ga naar je agenda en selecteer een datum en tijdslot voor je les.
  2. Voeg een leerling toe door te klikken op ‘Gasten toevoegen’.
  3. Als je je leerling(en) hebt toegevoegd klik je op ‘Opslaan’ om de meeting te bevestigen en de mail te versturen.

Lessen op maat

Als online bijles nieuw voor je is, denk dan goed na over je lesplan en hoe je je leerlingen kunt helpen succes te behalen. Als je lesgeeft, heb je hier waarschijnlijk een strategie voor. Denk na over hoe je buiten de lessen gaat communiceren, in welk kader je je bijlessen gaat geven, of je je leerlingen opdrachten meegeeft en hoe je wilt dat je studenten je bereiken.

Voor studenten die op school zitten, wil je misschien je bijlessen koppelen aan hun schoolplanning of leerschema.

Het kan een uitdaging zijn om je bijlesstudent betrokken te houden bij online bijles. We raden je daarom aan om je webcam te gebruiken om ervoor te zorgen dat je les visueel interessant is. Probeer je les gevarieerd te houden door een mix van spreek-, schrijf- en luisteroefeningen te gebruiken. Het kan ook handig zijn om je bijlesstudent te laten zien wat je probeert uit te leggen. Dit is vooral handig bij het uitleggen van wiskundige sommen of grammaticale vraagstukken. Gelukkig, kun je met Google Meet je scherm delen door te klikken op ‘Presenteer mijn scherm’.

Klaar om online les te geven?

Hopelijk hebben deze tips je geïnspireerd om online bijles te geven, dus waar wacht je nog op? Maak je bijlesprofiel aan en ga nu aan de slag!

Wordt een Bijlesdocent!