Steeds vaker komt het voor dat opa’s en oma’s bereid zijn om op de kleinkinderen te passen. Het is zeer gemakkelijk voor ouders, maar het kent ook haar nadelen. Om het leuk te houden voor beide partijen, raden wij u aan om ons blogbericht hierover te lezen. U vindt hierin tips over onder meer het aantal dagen dat opa en oma het best kunnen oppassen, de vergoedingen voor opa en oma die toepasselijk kunnen zijn, de afspraken die je kunt maken omtrent het oppaswerk en tot slot de eventuele subsidie die opa en oma kunnen ontvangen van de overheid voor hun oppaswerk.
Tip 1: Laat ze één à twee dagen per week oppassen.
Het oppassen moet voor zowel de opa’s en oma’s als de kinderen leuk gevonden worden. Om het minder belastend te maken is het beter om het oppaswerk te beperken tot één à twee dagen per week. Bespreek regelmatig met jouw grootouders hoe ze het oppaswerk ervaren. Als ze er geen moeite mee hebben, dan kan drie à vier keer per week ook passend zijn.
Indien je ervoor kiest om je grootouders meer dan twee dagen per week op te laten passen, let dan wel op dat de kinderen opa en oma niet als standaard gaan zien. Het is belangrijk dat ze opa en oma als speciaal blijven zien. Opa en oma staan er bekend om dat ze de kleinkinderen lekker verwennen en leuke activiteiten met hun ondernemen. Grootouders die te vaak op kinderen passen nemen vaker de rol van opvoeder aan. De rol van de speciale opa en oma verdwijnt hierdoor voor de kinderen.
Tip 2: Maak duidelijke afspraken
Opa en oma zeggen al snel ‘JA’ als je hen vraagt om op te passen. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat dit oppaswerk best wat vragen kan opleveren. Zorg dan ook dat je duidelijke afspraken maakt over de vergoedingen, het aantal keer oppassen in de week en het aantal oppasuren. Ook punten die je belangrijk vind bij de opvoeding kunnen handig zijn om te bespreken. Opa en oma kennen namelijk hun eigen manier van opvoeden die verschillend kan zijn van jouw manier.
Vergoeding?
Bij familie als opa en oma denk je waarschijnlijk niet snel aan een vergoeding. De meeste grootouders zullen dan ook zeggen dat dit niet nodig is.
Als opa en oma echter regelmatig oppassen dan is een vergoeding helemaal niet onlogisch. Voor een opa en oma die bijvoorbeeld minder gaan werken en dus minder verdienen kan een vergoeding best logisch zijn.
De reiskosten die opa en oma maken kunnen ook hoog oplopen afhankelijk van de afstand. Verder zijn kosten als boodschappen en leuke activiteiten ook niet onlogisch om te vergoeden.
Tip 3: Zorg ervoor dat de oppastaak niet te zwaar is.
Vaak komt het voor dat opa’s en oma’s zichzelf altijd beschikbaar stellen en moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen om teleurstelling te voorkomen. Het oppassen op één of meerdere kleinkinderen kan intensief zijn. De leeftijd van de kleinkinderen en grootouders spelen hierin een belangrijke rol.
Jonge kinderen tussen de 0 en 3 jaar zijn vaak minder intensief, ze slapen nog veel en de oppastaak is minder zwaar. Kinderen die wat ouder zijn, slapen minder op een dag en vragen ook meer om aandacht. De activiteiten worden intensiever en opa en oma hebben minder vaak een rustmomentje.
De leeftijd van de opa en oma speelt ook een belangrijke rol, eeuwig jong blijven ze helaas niet. Opa’s en oma’s die al wat ouder zijn, kunnen de oppastaak als intensief ervaren.
Tip 4: Zorg dat je altijd een back-up hebt als opa en oma niet beschikbaar zijn.
Je kunt er niet vanuit gaan dat opa en oma altijd beschikbaar zijn. Ze kunnen met vakantie gaan, naar het ziekenhuis moeten of andere verplichtingen hebben. Zorg er dan ook voor dat je altijd een vervanging beschikbaar hebt.
Dit kan een kinderopvang zijn of wellicht een oppasser via een online platform als Yoopies. Yoopies biedt ouders de mogelijkheid om te zoeken naar spoedopvang. Mochten opa en oma plotseling niet beschikbaar zijn, dan kun je op Yoopies één dag van te voren of dezelfde dag nog een vervanging regelen.
Yoopies beschikt over honderden oppassers die bij jou in de buurt bereid zijn om op te passen. Filter deze oppassers op basis van afstand, certificaten en andere criteria. Op zoek naar een spoedoppas? Klik dan hier.
Tip 5: Subsidie voor oppasoma’s en -opa’s.
Wist je dat je als opa of oma een vergoeding kunt ontvangen voor het oppaswerk, mits je gecertificeerd bent. Als je als opa en oma regelmatig op de kleinkinderen past, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. Je moet hiervoor geregistreerd zijn als gastouder.
Om gastouder te worden, moet je voldoen aan een aantal eisen. Je moet ten eerste beschikken over een geschikte diploma. Op de website van de overheid kun je de lijst vinden met diploma’s of vergelijkbare opleidingen waarvan je ten minste één afgerond moet hebben.
Ten tweede moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo’n dergelijke VOG kun je aanvragen bij je gemeente. Het is hierbij wel belangrijk dat niet alleen jij dit doet maar ook eventuele huisgenoten, aangezien de kinderen in jouw huis opgevangen worden.
Tot slot moet je beschikken over een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Indien je aan al deze vereisten voldoet, kun je je inschrijven als gastouder bij een gastouderbureau. Na het voltooien van deze inschrijving, kun je de subsidie aanvragen.