Mag ik werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen als particulier?

Asielzoekers in Nederland mogen normaal gesproken de eerste zes maanden na aankomst nog niet werken. Maar door de tijdelijke beschermingsrichtlijn mogen Oekraïners tot maximaal drie jaar in de EU blijven, zonder dat ze daarvoor asiel hoeven aan te vragen.

Tewerkstellingsvergunning

Uitheemse die in Nederland komen werken van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) hebben vaak een werkvergunning nodig. Oekraïne behoort niet tot deze EER en inwoners van dit land zouden dus een werkvergunning nodig hebben om in Nederland een baan aan te nemen. De twee soorten werkvergunningen die bestaan zijn de tewerkstellingsvergunning (TWV) en de gecombineerde vergunning voor arbeid en verblijf (GVVA).

De eerste van deze twee, de tewerkstellingsvergunning, is sinds 1 april 2022 niet meer nodig voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Het melden van Oekraïense werknemers

Als u een Oekraïense vluchteling in dienst wilt nemen, dient u dit te melden bij het UWV via het formulier: ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’. In dit formulier dient u informatie op te nemen als de duur van het dienstverband, de functie en het loon. Nadat u een melding heeft gedaan kan de Oekraïense werknemer twee dagen later aan de slag.

Indien er wijzigingen zijn in het werk van de Oekraïense vluchteling, als bijvoorbeeld de werkzaamheden veranderen of de contractduur die langer of korter wordt, dan dient u dit te melden bij het UWV.

Mag ik een Oekraïense vluchtelingen aannemen voor thuiszorgdiensten en moet ik hier een melding van maken bij het UWV?

Een werkgever kan een Oekraïense vluchteling alleen aannemen op basis van een arbeidsovereenkomst. De overheid wil de vluchtelingen zo beschermen tegen onderbetaling en slechte werkomstandigheden.

De regeling dienstverlening aan huis is van toepassing op thuiszorgdiensten. Deze regeling is een arbeidsovereenkomst en je mag dan ook een Oekraïense vluchteling hiervoor in dienst nemen. Wel moet je dit ten minste 2 werkdagen voordat deze Oekraïense vluchteling bij u in huis start, melden bij het UWV.

Wel is het belangrijk om het volgende te bespreken met de Oekraïense vluchteling: indien zij betaald werk gaan doen ontvangen ze niet langer leefgeld. De vluchteling dient dit te melden bij de gemeente en het leefgeld stopt de eerste dag van de volgende maand, gezinsleden die geen betaald werk doen blijven dit wel ontvangen.

Oekraïense werknemers op Yoopies

Geconfronteerd met de crisis in Oekraïne helpt Yoopies Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk in Nederland. Wanneer gezinnen op zoek zijn naar een werknemer voor kinderopvang, schoonmaakhulp of dierenverzorging, kunnen deze gezinnen via een zoekfilter de profielen van Oekraïense werknemers identificeren en hen ondersteunen door hun in dienst te nemen. De profielen van deze werknemers zullen duidelijk zichtbaar zijn op het platform door de rand rondom hun advertentie, die gekleurd is in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Zoek thuiszorghulp op Yoopies!