Hoe vind ik de perfect oppas of nanny voor mijn kind? Een goede oppas kan goud waard zijn.

Het kiezen van de juiste oppas is een uiterst moeilijke taak. Dit is een echte uitdaging voor ouders. Niet alleen voor ouders die nog geen ervaring hebben met een oppas, maar ook voor degenen met veel ervaring. Het kiezen van een eerlijke en competente persoonlijkheid die tegelijkertijd op de juiste manier jouw kind benaderd kan lastig zijn.

Er is geen twijfel over mogelijk dat het vinden van een goede oppas een moeizame taak is. Elke ouder is op zoek naar de beste zorg voor hun kind. Het vinden van de perfecte oppas kan dus veel tijd in beslag nemen.

Hoe bereid je je voor op de zoektocht naar een oppas? Wat moet je jouw toekomstige kandidaat vragen en waar moet je op letten bij het kiezen? Wij helpen jouw in dit blog om antwoord te geven op deze en nog veel meer vragen.

Waar vind je een oppas?

Je kunt jouw zoektocht naar een oppas het best beginnen met het vragen binnen jouw familie of vriendenkring. Vaak hebben familieleden of vrienden al eerder een oppas ingehuurd en dat scheelt een hoop tijd. Zij weten vaak waar je het beste op zoek kan gaan naar een oppas of beter nog zelfs, ze kennen een betrouwbare oppas die nog beschikbaar is.

In het tijdperk van technologische ontwikkeling is internet natuurlijk een beproefde plek om te zoeken voor een oppas. Er bestaat alleen het probleem dat een persoon die beweert gekwalificeerd verzorger te zijn, in werkelijkheid niet over de juiste competenties en capaciteiten beschikt. Ouders moeten er zeker van zijn bij wie ze hun kind achterlaten en dat de oppasser een verantwoordelijk en eerlijk persoon is. Veel websites, waaronder Yoopies, helpen ouders bij het verifiëren van oppassers, hun identiteit, certificaten en ervaring, zodat het zoeken zonder onnodige complicaties verloopt.

Waar moet op gelet worden bij het zoeken naar een oppas? Allereerst is de transparantie van de advertentie belangrijk. Kruip in de huid van een oppas. Wat zou een oppas willen weten over mijn kind? Veel misverstanden en dus tijdverspilling zijn het gevolg van een slecht geformuleerde vraag. Zorg er dus voor dat je jouw vraag naar oppas zo duidelijk mogelijk definieert.

In de zoektocht naar een geschikte oppas kunnen ouders ook instanties toevertrouwen die gekwalificeerde oppassers aanwerven (dit zijn in de meeste gevallen oppassers met vele jaren ervaring). Mocht je de hulp van een dergelijk bureau inschakelen, verwacht dan een hogere prijs voor oppas wegens bemiddelingskosten.

Hoe bereid je je voor op het gesprek met de oppas?

Of je nu op zoek bent naar een oppas in Amsterdam of Den Haag, het is handig om een kennismakingsgesprek te regelen, zodat je de kandidaat kunt ontmoeten. Tijdens het gesprek zijn basisvragen en formele zaken (leeftijd, opleiding, ervaring en tarief per uur) belangrijk. Vraag naar vaardigheden in de zorg voor kinderen, de reikwijdte van de taken die al zijn uitgevoerd en wat de oppas tot nu toe leuk vond in haar werk. Vraag ook waarom de laatste samenwerking eindigde.

Een manier om erachter te komen of jouw kandidaat geschikt is, is om uitleg te vragen over hoe naar haar mening voor de veiligheid van het kind moet worden gezorgd en waar zij vind dat op gelet moet worden. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat de kandidaat zou doen als jouw kind stikt in zijn eten. Op deze manier leer je de competenties van jouw kandidaat kennen.

Het eerste contact tussen het kind en de oppas is een ideale oplossing tijdens het gesprek. Je kunt er als ouder op letten hoe de oppas met het kind communiceert en of hij door jouw kind geaccepteerd wordt.

Het is ook de moeite waard om naar de meningen van voormalige werkgevers (referenties) en afgeronde cursussen (EHBO-cursus) te vragen. Aanvullende vaardigheden kunnen ook nuttige informatie zijn bij jouw zoektocht naar de geschikte oppas. Vind jouw kind het bijvoorbeeld leuk om spelletjes te spelen en te dansen, dan is het belangrijk dat de oppas dit ook leuk vind om te doen. Ten slotte kan het handig zijn om de oppas te vragen naar verslavingen, als bijvoorbeeld roken. Een stappenplan voor het vinden van een oppas kan er als volgt uitzien:

  • Bedenk wat voor soort persoon je zoekt. Schrijf alle kenmerken van je droomoppas op die je zullen helpen bij je zoektocht.
  • Selecteer een aantal mensen die overeenkomen met deze kenmerken. Ontmoet elke oppas “live”. Praat met de kandidaten en kijk welke persoon aan de eisen voldoet.
  • Controleer hoe jouw kind reageert op de nieuwe oppas. Probeer te beoordelen of de oppas geschikt is voor het kind.
  • Specificeer alle verantwoordelijkheden voordat je jouw kind bij de oppas achterlaat. Zo voorkom je misverstanden in de toekomst.
  • Bespreek informatie die nuttig zal zijn tijdens jouw afwezigheid met de oppas (telefoonnummers, allergie voor producten, favoriete spellen).

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een oppas?

Als ouder moet je bij het kiezen van een oppas geen beslissingen nemen die worden geleid door hoe spontaan en aardig de kandidaat eruit ziet. De kandidaat moet namelijk een goed verzorgd persoon zijn; zorgen voor hygiëne is enorm belangrijk bij de zorg voor een kind!

De manier waarop de Nederlandse taal wordt gebruikt is ook van belang. De oppas moet met het kind kunnen communiceren. Waar je op moet letten is dat jouw kind een spons is als het aankomt op het overnemen van taalpatronen van de mensen met wie hij/zij tijd doorbrengt. Soms is kennis van een vreemde taal nodig om met het kind of zijn ouder te communiceren, vergeet deze informatie niet in de advertentie te vermelden!

Voorafgaand aan het kiezen van een kandidaat worden ouders vaak geconfronteerd met de vraag: hoe oud moet de oppas zijn? Dit is een subjectieve kwestie die elke ouder in overweging neemt. Een jonger persoon kan meer energie en interessante ideeën hebben om de tijd van het kind te diversifiëren, aan de andere kant kunnen ze door hun onervarenheid in het oppassen misschien niet goed werken in crisissituaties. Een meer ervaren persoon, met een ontwikkelde benadering van het kind, is misschien niet zo flexibel en klaar om nieuwe oplossingen aan te nemen die door ouders worden voorgesteld.

  • Een oppas moet vertrouwen wekken! Het is absoluut noodzakelijk dat je honderd procent zeker bent van de kandidaat.
  • Zorg ervoor dat de oppas beschikbaar is om op de geselecteerde uren te werken en flexibel is voor aanpassingen hierin.
  • Wees niet bang om jouw oppas te vragen naar hun ervaring met jouw kind.

Hoe controleer je of het goed gaat met het oppassen?

Wees als ouder niet bang om de oppas te controleren, het gaat allemaal om het welzijn van jouw kind!

Bij een onaangekondigde terugkeer kun je enkele ogenblikken voor aankomst nagaan hoe de oppas voor jouw kind zorgt.

De reactie van het kind moet een bericht aan de ouder zijn over wat er gedurende de dag is gebeurd. De informatie die jouw kind probeert over te brengen mag nooit worden onderschat!

Met een webcam heb je controle over wat er thuis gebeurt. Denk er als ouder aan om de oppas te informeren over de gebruikte technologische oplossingen. Het opnemen van iemand zonder hun medeweten is in strijd met de Nederlandse wet.

Let als ouder goed op het gedrag van jouw potentiële oppas tijdens ontmoetingen. Let op details. Als de oppas vanaf het begin geïnteresseerd is in jouw kind, vragen stelt, mensen kan overtuigen, is hij/zij misschien wel de persoon die je zoekt.

Facebook groepen

Facebook groepen helpen vaak ook bij de zoektocht naar een oppas of nanny. In deze groepen komen oppassers en ouders samen om elkaar te helpen, ook Yoopies heeft zo’n Facebook groep waar je deel aan kan nemen.

Neem deel aan de Facebook Groep van Yoopies