Of je nu al jaren in de kinderopvang werkt of helemaal nieuw bent in het vakgebied, er zijn zoveel mogelijkheden om te verkennen als je op zoek bent naar een baan met kinderen. Werken met kleintjes is uitdagend en variërend, geen dag is hetzelfde! Zie jij jezelf als een zorgzaam, geduldig en energiek persoon die graag anderen helpt en een voorbeeld wil zijn voor kinderen, dan is werken als oppas of gastouder misschien wel iets voor jou!
Aan de slag in de kinderopvang
Voordat je aan de slag gaat, is het handig om eerst alle beschikbare functies te bekijken en te beslissen welke het beste bij jouw vaardigheden, kwalificaties en levensstijl past. In tegenstelling tot veel andere beroepen is het relatief gebruikelijk dat aanbieders van functies in de opvang van kinderen als zelfstandige werken. Dit is voornamelijk het geval bij oppassers, nannies en gastouders.
Net als bij elke baan is het cruciaal om je voorafgaand te verdiepen in de functie voordat je een sprong in het diepe waagt. In deze gids hebben wij daarom veel informatie opgenomen om jouw onderzoek een kickstart te geven.
Soorten rollen van kinderopvangaanbieders:
In Nederland zijn er drie vormen van kinderopvang die worden aangeboden door zelfstandigen. Onder deze zelfstandigen behoren dus geen kinderdagverblijven en andere teamverband gerelateerde aanbieders. Afhankelijk van je vaardigheden en middelen, ben je misschien beter geschikt voor de ene rol dan de andere. Het is dan ook belangrijk om erachter te komen welke rol het beste bij jou past.
- Oppasser: Oppas is de meest gewilde vorm van kinderopvang. Een oppas zorgt voor één of meerdere kinderen. Wat een oppas doet, hangt af van het tijdstip waarop de oppas werkt. Indien de oppas in de avonduren werkt legt hij/zij bijvoorbeeld de kinderen op bed. Werk je als oppas overdag, dan vermaak je de kinderen door activiteiten met ze te ondernemen. Een oppas past bijna altijd thuis bij het oppasgezin op.
- Nanny: Een nanny is een gediplomeerde kinderoppas die bij een oppasgezin in huis komt oppassen. Een nanny neemt de dagelijkse activiteiten van de ouders over, dit betekent dat een nanny alles doet wat er normaal ook zou gebeuren als één van de ouders thuis zou zijn geweest. De nanny haalt de kinderen uit bed, kleedt ze aan en brengt en haalt ze naar school, vriendjes en sportaccommodaties.
- Gastouder: Een gastouder verzorgt een kleine groep kinderen in gezinsverband. Hij/zij vangt kinderen op in zijn of haar eigen gezin. Een gastouder doet alles wat de ouder zelf ook zou doen, zoals het kind verzorgen, met het kind spelen, eten bereiden en het naar bed brengen.
Wat is het belangrijkste verschil tussen een oppas, een nanny en een gastouder?
Het grootste verschil tussen oppassers en nannies vergeleken met gastouders, is dat gastouders meestal vanuit hun eigen huis werken. Ze zorgen vaak voor meerdere kinderen uit verschillende gezinnen tegelijk, terwijl oppassers en nannies vaak door ouders worden aangenomen om alleen voor hun kinderen te zorgen.
Het verschil tussen een oppas en nanny is dat een oppas vaak occasionele hulp biedt, terwijl een nanny bij een gezin in huis werkt en soms ook woont. Een nanny is geschoold en heeft minimaal een MBO niveau 2 diploma, een kinder EHBO diploma en een VOG.
Je kunt vacatures voor al deze vormen van kinderopvang vinden op Yoopies via ons netwerk aan gezinnen die altijd op zoek zijn naar betrouwbare, vriendelijke kinderopvangaanbieders in een breed scala van omstandigheden!
Certificaten en kwalificaties
De volgende stap in jouw reis om te werken als oppas, nanny of gastouder, is het onderzoeken van kwalificaties of certificeringen die je mogelijk nodig hebt. Deze kwalificaties en certificeringen hebben voornamelijk betrekking op de functies van nanny en gastouder. Veelvoorkomende kwalificaties en certificeringen die verplicht dan wel complementerend zijn aan het profiel van de nanny of gastouder zijn:
- MBO-2 diploma (gastouder en nanny): als gastouder moet je beschikken over één van de volgende diploma’s: Helpende Zorg en Welzijn, Helpende welzijn, Helpende breed of Helpende sociaal agogisch werk. Een diploma die gelijkgesteld is aan deze diploma’s telt ook. De lijst van gelijkgestelde diploma’s vind je hier.
- EHBO-diploma (gastouder): als gastouder dien je op juiste wijze eerste hulp te kunnen verlenen. Je hebt dan ook één van de volgende diploma’s of certificaten nodig: een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis, een geregistreerd certificaat Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO) of Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen (SEHBK), één van de geregistreerde certificaten van Nikta (Acute Zorg bij Kinderen, Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving; of Eerstehulpverlener) en ten slotte voldoet een Rode Kruiscertificaat eerste hulp aan kinderen ook aan de voorwaarden.
- VOG (gastouder): als gastouder dien je in het bezit te zijn van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Een VOG is een verklaring waaruit naar voren komt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar vormt voor de functie waarvoor de VOG is aangevraagd.
Landelijk Register Kinderopvang (LRK):
Indien jij als gastouder of nanny geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag. Bij registratie in het register ontvang je een LRK-registratienummer. Ouders kunnen dit nummer vervolgens gebruiken bij hun aanvraag naar kinderopvangtoeslag.
Om als nanny of gastouder een registratie in het LRK te krijgen moet je in het bezit zijn van de certificaten en kwalificaties benoemt in het vorige hoofdstuk.
Algemeen advies voor oppassers, nannies en gastouders
Aan de slag gaan met een baan in de kinderopvang kan moeilijk zijn, omdat het heel iets anders is dan een gebruikelijke 9 tot 5 kantoorbaan. Als het de eerste keer is dat je in de wereld van kinderopvang stapt, kan het nuttig zijn om wat onderzoek te doen naar hoe je aan de slag kunt gaan en hoe je jezelf het beste op de markt kunt brengen om klanten te werven.
Het is ook essentieel dat je volledig voorbereid bent op de interactie met de kinderen en weet hoe je de kinderen het beste kunt begeleiden!
Leuke activiteiten
Bedenk alvast wat voor leuke activiteiten je kan doen met je oppaskinderen. Dit kan je tijdens de gesprekken met de ouders voorleggen om te voorkomen dat je iets doet wat de ouders liever niet hebben. Klik hier om 5 leuke kinderuitjes te lezen die in het teken staan van duurzaamheid.